maanantai 17. maaliskuuta 2014

Eettisyys vs julmuus vs mukavuus vs kamala ihminen= asiaa kasviksista

Tänään Facebookissa sukulaistyttöni paasasi kasvisruokavalion puolesta eettisiin syihin vedoten. Näitä saa paljon lukea, mutta nyt se jotenkin osui mua arkaan paikkaan. Mä myönnän, noloudekseni, että mua ei kauheasti ahdista eläinten olot tuotantolaitoksissa. Olen sellanen "jaa jaa, onpas ikävää, mutta saisinko palan lihaa". "Vai on kurjat olot, no voi harmi". Kun tiedostan tämän, saan morkkiksen. Olen julma raaka itsekäs.
 NO kuitenkin, aloin siinä sitten miettimään kasvisruokia, joita lapseni saattaisivat syödä. Kasvissosekeittoa ja hernekeittoa. Sain kommentin ettei pidä päästää itseään liian helpolla. "Kyllä teidänkin lapset söisi, jos muuta ei olisi tarjolla". Pitääkö mun edes mainita, että kommentin sanoi lapseton nainen?  (ja haloo, ruoanlaitossa mä nimenomaan päästän itseni helpolla, siis kaiken muun lisäksi)

Mua osui ehkä eniten arkaan paikkaan juuri tuo lasten ehdoilla ruoan laittaminen. (Niin raaka mä siis olen. Kanat ahtaissa häkeissä, so what, mut mun lapset nirsoiksi opetettuja, WTF)
 Osahan tuossa on totta. Niin paljon nirsoilua nähnyt, ettei huvita yrittää mitään normaalisti poikkeavaa. Ja sit toisaalta, ihan se peruskamakin aiheuttaa Yökensyö:tä, niin samalla vaivalla tekis jotain hauskempaa.

Mutta oli mulla asiaakin. Mä voisin alkaa tekemään kasvisruokia edes kerran viikossa, jos sais "takuuvarmoja" vinkkejä. Et saisko niitä kiitos?

Mä voin antaa yhden

Nachovuoka

Purkkitomaatteja pilkottuna
sipulia
maissia
(papuja)
paprikaa

Paistele ja keittele kokoon, mausta hyvin (tulisesti)

Vuokaan nachoja ja kastiketta vuorotellen + cheddarjuustoraastetta joka kerrokseen
Päällimmäiseksi purkki creme fraichea

Uuniin 20 min, että juusto sulaa.

Syö liikaa! (Tätäkin ruokaa yleensä mä syön yksin ja mies tarvitsee oheen lihaa, et se siitä koko perheen kasvisruoasta sitten)

6 kommenttia:

Rva Kepponen kirjoitti...

Pinaattikeitto ja -letut
siitakepasta
uunipuuro ja mehukeitto
kiero äiti korvaa makaroonilaatikon lihan soijarouheella eikä kerro siitä mitään muille

marikan polut kirjoitti...

mä olen ihan samanlainen! "häkkikanaa? Juuh, saanko koiven."

Ja yökensyö-faktori on pakko aina ottaa huomioon.
Olkoon elukat häkeissään, me syödään nyt ja mä mietin niitä sit joskus toiste (tän olen oppinut Scarlett O'Haralta).

kasvisruokia?
-joululaatikot
- porkkanalätyt

P kirjoitti...

Kepponen, uunipuuro, joo!
Meillä ei putoa edes makaronilaatikko, voitteko kuvitella. Mut jos kerran vielä kokeilis, rouheella.

Marika, kiitos kiitos. Mä sain morkkiksen jo ton tekstin kirjoittamisesta ja meinasin poistaa sen. Mutta jos säkin olet tollanen ajattelematon julmuri niin... :)

Elisa kirjoitti...

Tonnikalapasta, uppoaa mulle ja lapsille!

Pinaattipannukakku (ohje uusimmassa Pirkka-ruokalehdessä...nams....)

Soijaruohepasta tai makaronilaatikko (ohje mun blogissa). Menee lapsille täydestä jauhelihana.

Anonyymi kirjoitti...

Juu, soijarouheella voi tosiaan korvata jauhelihan ja quornilla kanan eivätkä lapset (eivätkä välillä aikuisetkaan) huomaa mitään.

Ja Elisalle: tonnikala ei ole kasvis. :DD

Yksis kirjoitti...

Soijarouheen kanssa kannattaa vaan olla varovainen, kun ei sekään nyt niin terveellistä ole - etenkään lapsille. Kasvis kyllä. Soijamaidosta pysyttelisin myös aika etäällä... me juodaan manteli- ja kookosmaitoa.

Mitä tohon eettisyyteen tulee... lapset kysyi eilen ruokapöydässä syödäänkö me kuollutta kalaa, vastasin että ei, tää on kuollut lehmä. Lehmän elämän hyvyydestä mulla ei ole aavistustakaan, hyvältä se kuitenkin maistui. Meillä on yks kauppaketju joka lihatiskissään ilmoittaa kuinka eettisie ne kanankoivet ja pihvit on - hinta on moninkertainen. Mulle riittää että mun pihvi ei ole syönyt antibiootteja tai geenimanipuloitua rehua. Olen siis itsekeskeinen, en välitä lehmän elämän mukavuusasteesta vaan oman ravintoni puhtaudesta.