torstai 16. maaliskuuta 2023

Jos saisit säilyttää vain viisi kirjaa, mitkä ne olisivat?

  Minut haastettiin kirjahyllyhaasteeseen. Neiti Sutkautus haluaa tietää, mitkä viisi kirjaa on ja pysyy mun hyllyssä.

Hirveän vaikea kysymys. 

Ensiksi mainitsen Merete Mazzarellan kirjan Juhlista kotiin. Itseasiassa kirja ei ole mun hyllyssä, vaan äidin, mutta sehän on lähes sama asia. 

Tyttären päiväkirja hänen äitinsä viimeistä ajoista. Kirja hyvästä elämästä ja hyvästä kuolemasta

Merete Mazzarella aloitti päiväkirjansa, kun sai tietää, että hänen äitinsä sairastaa syöpää. Annamarie Schreck eli vain kolme kuukautta sairauden toteamisen jälkeen.

Päiväkirjan riveillä lukija kohtaa iäkkään, sisukkaan potilaan mutta myös nuoren tanskalaisen lehtinaisen, josta tuli sotavuosina suomalaisen diplomaatin vaimo ja kahden lapsen äiti. Annamarie Schreck on voimakas, valoisa ihminen, jonka persoonallinen säteilyvoima vetää puoleensa mitä erilaisimpia ihmisiä. Hänelle elämä on juhla ja kuolema seikkailu, jota hän uskaltaa katsoa suoraan silmiin – toisin kuin ne ammattinsa puolesta kuoleman kanssa tekemisiin joutuvat, joita kirjoittaja tapaa Meilahden sairaalassa.

Hirmu ihana ja kaunis kirja. Olisin halunnut tuntea Mereten äidin. Kuulosti kiehtovalta ja lämpimältä naiselta. 

Toinen ikisuosikkini on Chicklitiä. India Knightin kirja Elämäni tarjottimella 

Tämä on riemukas ja vauhdikas tarina vähän päälle kolmekymppisestä Clarasta. Rouvalla on kaunis koti, kaksi ihanaa - no, ainakin joskus - pikkulasta, komea ja huomaavainen aviomies, läheinen - usein tosin iilimatomainen - äiti, muutama hyvä ystäväkin ja mielenkiintoinen työ naistenlehden toimittajana. India Knightin sankaritar muistuttaa hyvin paljon kirjailijaa itseään: tämäkin on lontoolainen toimittaja (mm. Sunday Timesin kolumnisti), kahden pikkupojan äiti ja rehevä kaunotar. "Häpeämätöntä naisenergiaa!"

Mä olen ostanut ton kirjan vuonna 2003 ja siitä lähtien lukenut sen vuosittain. Sille on  kaksi jatkokirjaakin, mutta vain englanninkielisenä, mutta nekin olen lukenut useasti. Haluan Claran elämän tai jotain hänestä. 


En voi jättää valitsematta Agatha Christien elämänkertaa. Mä ostin sen kolme vuotta sitten divarista (tai äiti sen tilasi sieltä) enkä ole lukenut sitä vieläkään, mutta lapsena ja teininä luin sen monen monta kertaa. En osaa sanoa mikä siinä oli niin mahtavaa, mutta joku. Haluan olla Agatha. 

Ja sitten iski tenkkapoo. Haluan säilyttää Mia Kankimäen kirjan Naisia, joita ajattelen öisin. Joudun tunnustamaan etten ole edes lukenut sitä kokonaan vieläkään, mutta se on ihana. Ihanan siitä tekee se Mia itse. Sen rehelliset puheet omasta elämästä. Hirmu inspiroiva ihminen. 

Innolla aina odotan Lisa Jewelin ja Clare Mc intoshin "dekkareita". Että voinko mainita ne yhtenä kirjana? Voin, koska tämä on mun blogi ja mun vastaus. 

Ainiin ja Mhairi McFarlanen kirjat on mahtavia. Uudemmat parempia kuin vanhemmat eli ei enää niin chicklitiä kuin aiemmin. 

Ainiin vielä yksi ikisuosikki. Rosamunde Pilcherin Simpukankerääjät. Jossain sanottiin että kirjassa on tunteita ja elämännälkää. Tämä kirja ja Pilcherin muut on jotenkin ihania ja vanhanaikaisia, vaikka ovat muka "tätä aikaa". On hauskaa, kun kirjassa on matkapuhelimia ja tietokoneita, mutta mies ostaa vaatteita herrainvaatehtimosta. 

Kirjan päähenkilö tässä ja muissa on aina kiinnostava vanhempi nainen ja kirjan nuoret on aina jotenkin tosi kypsiä ja vanhanaikaisia, mutta niin ihania. 

Simpukankerääjistä on on lause "Vain tylsillä ihmisillä on tylsää", joka aiheuttaa mulle hirmuisen tuskan häpeän. Miksi mulla on tylsää? Miksen olen kiinnostava ja työteliäs nainen?

Yksi huomio vielä tän kirjoista. Monen vuoden jälkeen luin häneltä kirjan Talvipäivänseisaus. Kirjassa pääsee jotenkin niin toiseen maailmaan ja tunnelmaan, etten ole malttanut pitää taukoa ja lukea uusinta Annaa, Trendiä, Kodin kuvalehteä eli mahtavaa, nekin mua vielä odottaa. 


Hirmu hankala tällainen valintahomma. Hankalammaksi tekee sen, että en ole tyyppiä "Sadan vuoden yksinäisyys ja joku Sartren opus sytytti sydämeni palamaan." Eli kyllä, nolostelen sitä, että luen kevyempää kirjallisuutta. 

3 kommenttia:

Rva Kepponen kirjoitti...

Omalle listalleen saa valita ihan mitä itse haluaa :)

Minulla on tuo mainitsemasi Mazzarella kirja lukematta. Täytyy laittaa lukulistalle. Noin muuten minulla on ristiriitainen suhde Mazzarellaan. Olen tykännyt joistain kirjoista todella paljon, mutta minulta on jäänyt hänen kirjojaan kesken. Aikaisemmin en yleensä ikinä jättänyt kirjaa kesken. Joten Mazzarella oli harvinaisuus.

Mulla on tuo sinun lue kerran vuodessa chick lit kokonaan lukematta. Ehkäpä lukulistalle sekin.

PS. Sadan vuoden yksinäisyys on ehdottomasti kirja, joka minun olisi kannattanut jättää kesken. Taistelin loppuun.

P kirjoitti...

Mä luin sitä Sadan vuoden yksinäisyyttä ehkä kaksi sivua kun yritin miellyttää nuorena poikaystävää. En sit enempää viitsinytkään.
Minäkään en tykkää kaikesta mazzarellasta, mutta jotkut on älyttömän kiehtovia.

marikan polut kirjoitti...

Mä kieltäydyn tuntemasta minkäänlaista noloutta tai häpeää siitä että Sarte, Sadan vuoden yksinäisyys tai mikään muukaan klassikko ei ole saanut paikkaansa mun pakko pitää -hyllyssäni.
Tykkään viihdekirjallisuudesta.
Mulle lukeminen on ajanvietettä, jotain mikä tuo elämään iloa. Mä en jaksa ajatella mitään kovin vakavaa eikä mulla ole tarvetta yrittää vakuutella sivistyneisyyttäni tai sivistymättömyyttäni lukuvalinnoillani. Mä luen itselleni, en muille, kyllä jämti on näin.