maanantai 18. toukokuuta 2020

Puhutaanko vaihdevuosista?

En kyllä haluaisi, mutta jonkun on oltava edelläkävijä näissäkin :D Ts. olen ystäväpiirini eka näissä jutskissa.

Mullahan loppui kuukautiset reilu kolme vuotta sitten ja jotenkin vaan jäänyt niitä odotteleen ja "eihän mulla ole kuumia aaltoja tai mitään."

Uusimmassa Kodin kuvalehdessä (10/20) oli todella hyvä vaihdevuosijuttu, joka avas mun silmät. Laitan tähän sen vaivalistan, niin voitte sitten tykönänne pohtia. Kun vaihdevuodethan alkaa ennen kuin menkat loppuu, mutta usein niitä ikäviä vaivoja, joita nainen saa, ei tajuta vaihdevuosista johtuviksi. Nainen masentuu, saa mielialalääkkeet, mutta jos olisikin saanut estrogeenia, niin masennus olis kaikonnut.
No jokatapauksessa. Mä olen ihminen joka karttelee lääkäriä kuin keskiverto mies. EN ole halunnut mennä lääkäriin.
Mutta kas, varasin gynen etäajan ja rupattelin puhelimessa vartin. Saan sekä estrogeenisuihkeen ulkoisesti käytettäväksi että progesteronia? suun kautta nautittavaksi. Näin helppoa se oli. Toki gyne mielellään näkisi minut ja PAIKKANI livenä, mutta haastattelun jälkeen sovittiin, et aloitan hoidon nyt ja kesän jälkeen tulen näytille labrojen kautta. Ja jos tulee jotain aiemmin, niin varaan ajan.

Lääkärin piti selostaa estrogeeniriskit eli rintasyövän. Totes että riski on pieni, "sun ylipaino on itseasiassa suurempi riski".

Mutta nyt se on virallista. Mä olen menopaussinainen.
 Odotukset on korkealla. Josko mun paska olo olis ohi jo ensi viikolla.

5 kommenttia:

Helmi Nainen kirjoitti...

En kestä! Sä teit sen, jota mä vasta suunnittelin. Samaisen tekstin valaisemana olin päättänyt myös kirjoittaa :)
Tosi osuva teksti, joka jotenkin
nappasi kiinni just tämmösiin "en mee lääkäriin-ei mulla mikään oo" -tyyppiin.
Ajattelin muuten näyttää ukkelillekin, miehet on varmaan vieläkin vaikeampia tän asian suhteen.
Jospa nyt tän myöntämisen myötä asiat helpottuis, edes henkisesti. Tsemppiä!!
Etkä kyllä näytä ylipainoselta. Ni.

Rva Kepponen kirjoitti...

Mun on pitänyt mennä lääkärille jo pidempään. Olen jo yli vuoden kärsinyt hikoilusta ja kuumista aalloista. Olen aina ollut "kuumaverinen", mutta nyt se on muodostumassa ongelmaksi. Sinänsä onni, että olen kärsinyt vain kuumuudesta, mutta mistäs pirusta sitä tietää, että mitä oireita iskee seuraavaksi. Eikä toi kuumuuskaan ole mitään herkkua, on paljon paikkoja, joissa tuntuu, että tukehdun kuumuteen. Jopa mun 11v välillä kuittailee, kun jäähdytän huoneita, että iskikö vaihdevuodet. Minullahan ei ole asiaan mitään näkyvyyttä, koska kohti poistettiin jo vuosia sitten ja sen jälkeen ole viettänyt kuukautisvapaata elämää, joka on toki ollut ihanaa. Jossain vaiheessa pitänee käydä labrassa mittauttamassa arvoja ja keskustelemassa lääkärin kanssa.

marikan polut kirjoitti...

Minä odotan pelonsekaisella kauhulla tulevaa.
Suvussa ollaan myöhäisherännäisiä, eli odoteltava on ties kuinka pitkään vielä.
Noista oireista ehkä kymmenkunta lievänä, ja mielialavaihtelut potenssiin kolme.

Taru kirjoitti...

Hyvä sä, mä niin toivon etttä paska olo poistuu ja pian kirmaat ja säkenöit samaan malliin kuin ennenkin!

Mä tuun perässä muutamalla vuodelle, jänskää ...

P kirjoitti...

Helminainen, kiva jos juttu osui. Ollaan selvästi ajan hermolla molemmat :D
On tää ärsyttävä jos myös kiehtova vaihe. Kiehtovaksi tekee se, että luulee olevansa supernuori edelleen, mutta hormonit ei ole samaa mieltä.
Ja kiitti sanoistasi etten näytä lihavalta. Bmi kuitenkin 31 :)

Rva kepponen, olen onnekas kun en kuumista aalloista kärsi. Se on kuulemma ärsyttävää. Kiva jos teillä pojatkin osaa jo diagnosoida sut :D
Mene lääkäriin nopsemmin kuin mä. Tää lykkääminen oli typerää.

Marika, älä pelkää, tää on ihanaa. Buahha. Munkin suku myöhäisherännäisiä, mutta mä olin joku friikki aikainen lintu. Tai jospa mä olenkin norsu joka on vyosia raskaana. Mistä näistä tietää?

Taru, olisi kiva kirmata menemään. Mut vielä ei voi sanoa et kirmauttaisi. Eli ehkä kaikki tympimys ei ole hormoneista johtuvaa...